Sadnja Paulovnije

Sadnja Paulovnije je jako vazan faktor u procesu podizanja zasada ali postoje stvari koje se moraju uraditi pre same sadnje. A to su:

Sadnja Paulovnije-Priprema zemljista

 • ODABIR ZEMLJISTA  Prostor treba da sadrži slobodnu cirkulaciju vazduha, pristup punom suncu i oko 1000 mm vode po hektaru godišnje.
  Ako zelite da vase sadnice budu zasticene od jakih vetrova trebalo bi da postavite zastitu u vidu nekih vrsta blokatora vetrova ili bar postavljanja zastite na strani sa koje obicno duvaju jaki vetrovi.
  Važno da se sprovede analize zemljista, pa ako postoji potreba za poboljsanjem pH do oko 6 to može biti urađeno pre uzgoja.


 • ČIŠĆENJE Sve vrste drvenih otpadaka, korova ,kamenje i drugih otpadaka potrebno je ukloniti kako bi se omogućilo izgradnju odgovarajućih terena za podizanje zasada.
  • ZEMLJANI RADOVI  Nakon procene najboljeg modela za izgradnju plantaze i planiranje najbolje metode zasada, sadnja Paulovnije može da počne.
   U ovoj fazi neophodno je održti sastanak između svih izvođača. Razgovarati o tome šta je cilj i na osnovu toga prilagode svoje planove.
   Ako će biti navodnjiva plantaža, konstruktori sistema moraju da počnu da rade na dizajnu i planu funkcionisanja sistema da isti bude spreman do pocetka sadnje.
   Sam pocetak rada na pripremi zemljista jeste oranje samog zemljista.
   Najbolje bi bilo da se to odradi pred zimu kako bi zemlja izmrzla i bila spremna i sto kvalitetnija za sadnju
  •  
  • SISTEM ZA NAVODNJAVANJE  Veoma bitno za svaku plantazu pa i plantazu Paulovnije jeste sistem navodnjavanja.
   Najpodobniji sistem navodnjavanjaj je sistem "Kap po kap", kako zbog svog kvaliteta tako i zbog svoje cene koja je veoma pristupacna.
   Potrebna kolicina vode je oko 2 l / h.
   Sistem "Kap po kap" je potrebno pravilno postaviti jel ce od njega u dobroj meri zavisiti rezultat sadnje.
   Prostor između predajnika treba da korelaciji sa šemom sadnje. Ovo je od suštinske važnosti u ranim nedeljama nakon sadnje, posebno u peskovitim zemljištima.
     Zalivanje treba postaviti pravo u centar humki.
  • PRINCIP SADNJE Posle zavrsene pripreme zemljista i odabira sorte Paulovnije moze se poceti sa samom sadnjum.
   Moramo odmah napomenuti da je koriscenje folija moguce ali nije obavezno.
   Ako se koriste folije moguce ih je postavljati pomocu traktora ili ako su manje povrsine zemljista to mozemo uraditi i rucno.
   Rupe se kopaju na oko 80 cm dubine i 50 cm sirine pa u istu rupu vratiti mesavinu zemlje i stajskog djubriva da ostane rupa dubine oko 40 cm.
   Nakon toga stabiljku staviti u rupu i zatrpati ostatkom zemlje. Sadnica bi trebala skracena da viri nekih 3 cm od zemlje.

  • DODAVANJE DJUBRIVA Radi poboljsanja kvaliteta samog zemljista dodavanje djubriva je veoma vazan segment u pripremi vaseg zasada.
   Da bi zemlja bila sto plodnija i kvalitetnija dodaju ze organska i vestacka djubriva.
   U zavisnosti od velicine a i kvaliteta samog zemljista zavisi i kolicina djubreta koju je potrebno iskoristiti na plantazi.
   Sto se tice dohrane same stabiljke treba voditi racuna da se djubrivo ne baca bliže od 15 cm oko stabljike da ne bih doslo do spaljivanja iste - najviše oko 30 cm od stabljika.


  • ZAŠTITAOD OD KOROVA Tokom prvih godina suzbijanje korova ima veliki značaj.
   Generalno je dovoljno da se očistiti korov oko biljke u rasponu prečnika od 60 cm.


  • OREZIVANJE  Orezivanje je dobro za Paulovniju zbog velikog broja uspavanih pupoljaka na relativno starim granama koji su sposobne da postanu aktivne i razviju se kada je potrebno.
   U slučajevima kada se koristi drvo za dekoraciju ova činjenica omogućava njihovo oblikovanje kao visoko veličanstveno drveće ili kao male žbunasta.
   Uklanjanje na vrhu grane ili na vrhu stabljike ima za rezultat formiranje gustog i kompaktanog oblika drveta.

  Da bi vam sto jasnije predstavili sam princip sadnje i vreme kada je potrebno sta uraditi pogledajte nas kalendar rada odrzavanja Paulovnije

  October 26, 2016

  Kalkulacija troskova sadnje

  Kalkulacija troškova sadnje Paulovnije je vrlo važan segment pre zasnivanja vašeg zasada. Pre same kalkulacije troškova treba da se odlučite za cilj sadnje, tj da li […]
  October 18, 2016

  Pre sadnje obavezno

  Uzorak zemljišta treba da bude prvi i osnovni faktor pre zasnivanja zasada, za tu svrhu je neophodno uzeti prosečnu uzorak svake oblasti, bez obzira njegove veličine.Na […]
  October 16, 2016
  seme paulovnije

  Kako posaditi seme Paulovnie

  Ako ste se nekada pitali “Kako posaditi seme Paulovnije” vreme je da dobijete odgovor na to pitanje kao i par saveta uz kojih ce vase sadnja […]