PREDSTAVLJAMO PRVI I NAJVEĆI RASADNIK PAULOVNIJE U BIH “AGROPLAN” IZ BIJELJINE

Pero Nikolić, pčelar hobista, zaljubljenik u prirodu, stručnjak za srpski jezik i pravopis, rodom iz okoline Bijeljine, pronašao je način da poboljša kućni budžet. U Suvom Polju pored Bijeljine podigao je rasadnik paulovnije, medonosne biljke za koju kažu da je drvo budućnosti.

Paulovnija je najbrže rastuće drvo na svijetu. Stoljećima je znaju u Kini i Japanu, a u Americi i Evropi od 19. stoljeća. Ovo ukrasno drvo lako se uzgaja, ima izuzetne osobine i tržišnu vrijednost. Zovu je i tvornicom kiseonika, biljkom idealnom za pošumljavanje goleti, ali i plantažno uzgajanje.

– Jedna paulovnija stara četiri godine za jedan sat proizvede kiseonika dovoljno za 64 osobe. Jedan hektar zasada paulovnije je kao hiperbarična komora, toliko proizvede kiseonika. Ona apsorbuje CO2 i preporučuje se da se sadi u zagađenim, industrijskim područjima – kaže Pero Nikolić, vlasnik prvog bosanskohercegovačkog rasadnika paulovnije “AGROPLAN”, koji se nalazi u Suvom Polju pored Bijeljine..

Carsko drvo

Najbrže rastuće drvo na svijetu porijeklom je iz Kine, a poznato je i kao carsko ili princezino drvo, ali sve više i kao drvo budućnosti. Nikolić kaže da je sasvim slučajno čuo za ovo drvo, slijedeći svoje ekološke sklonosti , kao i ljubav prema pčelama vrlo brzo je pokrenuo vlastitu proizvodnju.

Paulovnija je izuzetno ukrasna i medonosna biljka sa prelijepim cvjetovima ljubičaste boje koji traju mjesec dana. Cvjetovi Paulovnije, osim što su lijepi, veoma su bogati nektarom i smatra se jednom od najmedonosnijijih biljaka na svijetu. Paulovnija cvjeta nekoliko dana prije bagrema, te se na taj način produžava sezona paše.

Smatra se da sa jednog hektara Paulovnije pčele mogu da prikupe i do jednu tonu meda po kvalitetu istog kao bagremov med. U Kini se med Paulovnije proizvodi više od 2000 godina i čini 90% njihove ukupne proizvodnje ovog eliksira. Što se tiče izbora sorti, nema nekih bitnih razlika po pitanju medonosnosti. Ma koju izabrali, nećete pogriješiti.

Osim što je medonosna paulovnija je cijenjeno tehničko drvo. Jako je akustična i koristi se za izradu muzičkih instrumenata, ali i za izradu peleta, presovane bio-mase za grijanje. Lagana je, ali se ne uvija i ne puca, pa je zato i cijene u industriji gdje ima čitav niz namjena.

– Paulovnija se u SAD-u više cijeni i traži čak i od crnog oraha, kralja među drvećem, pa se ona zato smatra i drvetom budućnosti – ističe Nikolić.

Hibridi za naše uslove

Objašnjava da paulovnija brzo raste, jer ima ogromnu lisnu površinu i samim tim izrazitu sposobnost pretvaranja ugljen-dioskida u vodu i biljne šećere kroz proces fotosinteze. U dobrim uslovima, stabla dostižu 20 m visine i 42 cm obima debla za 5 do 7 godina, a spremna su za industrijsku upotrebu za 8 do 10 godina. S toga nije ni malo čudno da Paulovniju nazivaju i drvetom budućnosti

– Nakon sječe stablo se obnavlja iz sopstvenog panja, što nije zanemarivo u pogledu ukupne investicije i tako do čak sedam ciklusa eksploatacije. Proizvodnja biomase u kontrolisanim uslovima, dostiže dо 80 tona godišnje po hektaru i to već od druge godine – kaže Nikolić.

U nastavku Pero Nikolić objašnjava zašto se na Balkanu tek sada govori o paulovniji koja se u Kini uzgaja već 3.000 godina.

– Problem je što kineska paulovnija ne može kod nas uspijevati. Bilo je potrebno stvoriti hibrid koji može podnijeti temperaturne razlike od -25 do +45 stepeni celzijusa, kakve vladaju u našim krajevima. Također, a to mnogi ne znaju, paulovnija namijenjena za plantažni uzgoj proizvodi se samo in vitro tehnologijom, odnosno, iz ćelije biljke. Sve se radi u bezvirusnoj prostoriji i tako dobijamo čiste, zdrave sadnice – kaže naš sagovornik.

Nikolić ističe da paulovnija nije previše zahtjevna biljka. Uspijeva do 1.000 metara nadmorske visine i ne podnosi močvarno tlo. U sušnim uslovima potrebno je zalijevanje, najbolje kap po kap, barem u prve dvije godine.

– Njen korijen raste do 16 metara u dubinu i idealna je za pošumljavanje goleti, sprječavanje erozije. Dakle, ova biljka idealna je za ekološke akcije, ali iz za ozbiljnu proizvodnju koja se može itekako isplatiti – zaključuje prvi bosanskohercegovački uzgajivač Paulovnije iz Bijeljine.

Cijene sadnica paulovnije za pčelare iznose 5 KM. Kontakt rasadnika paulovnije “AGROPLAN” iz Suvog Polja: Telefoni: 066/130 -003 ili 065/604-900; E- mail info@paulovniјa.rs.ba
www.paulovniјa.rs.ba ((A.Sa.- BH PČELAR-ARHIVA)

(Visited 190 times, 1 visits today)