Pre sadnje obavezno

Uzorak zemljišta treba da bude prvi i osnovni faktor pre zasnivanja zasada, za tu svrhu je neophodno uzeti prosečnu uzorak svake oblasti, bez obzira njegove veličine.Na padinama postoje sekcije u gornjem, srednjem i donjem delu terena. Sakupljanje prosečnog uzorka zemlje mora biti obavljeno tokom normalnih meteoroloških uslova.

 

Pre sadnje Pauownije treba obratiti paznju na samo zemljiste na koje planiramo da posadimo Paulovniju.

Prvi faktor sadnje jeste priprema zemljista.

Nakon odabira samog zemljista sledi ciscenje, tj. odstranjivanje svih predmeta kojima nije mesto na samoj povrsini za sadnju, kao sto su sve vrste otpadnog materijala, kamenja, korova i svega ostalog sto bi smetalo tokom sadnje.Znaci potrebno je “cisto” zemljiste kako bi mogli nastaviti pripremu samog zemljista.

Pored svih faktora koje jedno szemljiste treba da sadrzi, a to mozete pogledati na nasoj stranici “Sadnja” ili klikom ovde.

Kontrola PH vrednost zemljista

Kontrola PH vrednosti zemljista postize se uzorkovanjem samog zemljista.

Potrebno je uzeti prosecni uzorak zemljista, a ako je zemljiste strmovito potrebno je uzeti prosecan uzorak zemljista u gornjem, srednjem i dinjem nivou.
Uzorci zemljista se prikupljaju korišćenjem ručne ili mehanizovane sonde, i potrebno ih je uraditi na tri dubine: 0 – 30 cm, 30 – 60 cm i 60 – 90 cm.

Uzorak zemljista (za svaku dubinu u poseban) se sakuplja u pogodnu veću posudu, zatim se Iz te posude uzima uzorak u proseku od 400 do 500 grama u težini kada zemljište normalno, I od 600 do 800 grama kada je zemljiste sljunkovito.
Uzorak se skuplja u plastične kese sa navedenim podacima:
Oblast, Lokacija (u gradu, selu), Površina, Matični broj parcele, Broj uzorka, Dubina kolekcija (cm), Datum uzorkovanja, ime uzorkivaca

Posle uzorkovanja zemljista paznju usmeriti na PH vrednost vaseg zemljista.
Pre sadnje obavezno

Sema uzorkovanja zemljista

PH vrednost zemljista

PH zemljišta je mera kiselosti tla. PH vrednost je zapravo mera koncentracije vodonikovih iona. Jer koncentracije vodonikovih iona varira u širokom opsegu.

Većina zemljišta ima pH vrednosti između 3,5 i 10. U područjima sa višim padavina prirodni pH zemljišta obično se kreće od 5 do 7, dok je u sušnim oblastima raspon je 6,5 do 9.

Za sadnju Paulownie idelno zemljiste je zemljiste sa PH vrednosti izmedju 5,5 i 6.

Ako vase zemljiste “iskace” iz ovog opsega potrebno je uraditi regulaciju zemljista raznim sredstvima i mineralnim djubrivom poboljsati i dovesti u ovaj opseg.Regulacija se dobija na sledeci nacin:

  • Smanjenje kiselosti dobija se dodavanjem krecnjaka na samo zemljiste. Sto je kiselost veca dodaje se vise krecnjaka.
  • Povecanje kiselosti dobija se dodavanjem sumpora.

pre-sadnje-obavezno

PH vrednost zemljista

(Visited 421 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *